Jongwijs Westzaan - Restaurant & Boutique Hotel

Meer informatie

J.J. Allanstraat 119-121
1551 RC Westzaan


Menukaart van Jongwijs Westzaan - Restaurant & Boutique Hotel

Laatst bijgewerkt op 16.07.2025
Klassiek gesorteerd
Dungesneden oesterzwam met doperwten-munt pesto en cressen zoals tahoen
Onze Amsterdamse vrienden van Gro kweken hun smakelijke oesterzwammen circulair, op koffiedik dat ze ophalen bij restaurants zoals wij. De kruiden voor onze huisgemaakte pesto plukken we als het seizoen het toelaat 't liefst uit eigen tuin. Onze tahoen-cress komt van Hollandse velden, maar komt oorspronkelijk uit de Himalaya en geeft een typische umami smaak van beukennootjes.
12,50
2,50
In de oven gesmoorde witte bonen en venkel met microgroenten zoals meiraap en kruidenolie
Doordat chef Syl de bonen en venkel langer dan een uur smoort in de oven, komen de aroma's vrij en gaan speels in elkaar over, Oude bekenden Han en Sylvia Lammers leveren ons wekelijks de volstrekt unieke microgroenten die ze op hun vijvers in Middenmeer kweken. In onze kruidenolie proef je het seizoen, want die maken we met de kruiden van het moment.
22,50
1,00
Cheesecake van 't seizoen met gel van Wastea en ijs van Montgomery
De Jong cheesecake maakt Lex met het fruit of groente die op dat moment op z'n smaakhoogtepunt is. Julian van Wastea haalt fruitresten op van de lokale markten en brouwt daar ijsthee van. En het ijs dat Floris. Roos en Vincent maken van cashewnotenmelk is 't lekkerste plantaardige ijs dat we ooit hebben geproefd (echt).
9,50
Drie gangen
Chef Syl kookt het liefst met wat er op dat moment geoogst, gevangen of geslacht wordt. We hebben daarom een levend menu, dat elke week van vorm verandert. Met al onze menu's verrassen we u graag met de smaken van dat moment.
39,50
Vier gangen
Uitgebreid met tussengerecht
47,50
Vijf gangen
Uitgebreid met kaas
57,50
Kaas in plaats van dessert
PS: allergieën? We passen ons graag aan u aan!
5,00
Huzarensalade van Westzaans rundvlees en een gepocheerd kwarteleitje
Een groot deel van 't jaar kun je vanuit ons restaurant de koeien van Walter en Els van 't biologisch gecertificeerde Beka-rlees zien lopen. Chef Syl stemt samen met hen de voeding voor de koeien af, met oog op een gezond leven in de weilanden én een rijke smaak. Voor de huzarensalade wordt 't vlees kruidig gepekeld en gemengd met (uiteraard: Zaanse) mayonaise, augurk, aardappel én een geheim ingrediënt van Syl. Oh, en we voegen graag een gepocheerd Westzaans kwarteleitje van buurtbewoner Wouter toe.
12,50
2,50
Ossenhaas met bonbon van stoofvlees met Blaes 777, in ossenwit gebakken aardappel en seizoensgroente
'Haas' is Oud-Hollands voor het beste stuk vlees, de zachtste spier van een dier. Dit meest malse stuk van de koe staat centraal in dit gerecht, bereid samen met onze huisgemaakte bonbon van karaktervol stoofvlees met triple bier Blaes 777. Onze Zaanse bierviking Elian Blaes brouwt zijn bieren volgens de traditie van het al 500 jaar oude Reinheidsgebot: puur bier brouwen met alleen water, gerst en hop, zonder toevoegingen.
29,50
7,50
Tompouce Jongwijs x Lex Brakenhoff
Een ongelofelijk toeval: de tompouce is uitgevonden in 't jaar dat ons monument is gebouwd. Daarom geven we samen met Lex onze eigen draai aan dit beroemde gebakje: krokant bladerdeeg met gerookte (1) room, verse slagroom en fruitige ruby chocolade. Op klassieke wijze bereid.
9,50
Kazen van Kaasfort Zuidwijkermeer met een broodje van Lex
Met kaasmaître René Koelman van 't nabijgelegen monumentale kaasfort Zuidwijkermeer stellen we een wisselende kaasplank samen met kazen die René zijn affineurs rakkundig keren en laten rijpen Jen we verdenken hen ervan dat ze ze uit liefde ook aaien) in hun Assendelftse fortkelders met perfecte luchtrochtigheid en temperatuur. Onze inpandige, derde generatie bakker Lex Brakenhoff bakt er een verse pain de moutarde bij.
14,50
5,00
Verse frieten met Zaanse mayonaise bij het menu?
Enkele van onze eerste gasten zeiden dat friet bij Jongwijs echt niet kan, omdat jullie 'op een hoger niveau koken'. Dat vonden we erg lief. Maar we houden nu eenmaal van friet. En de JONG kant in ons, heeft de neiging om soms eigenwijs te zijn. Jij ook? Feel free dan om ook gewoon te frieten bij ons. Onze handgesneden friet komt van Erik en Sander van Friet van de Tijger, die hun aardappels halen van de zoutige Zeelandse grond. Dat dan weer wel. Al onze hoofdgerechten van de signature dishes - zowel Jong als Wijs- worden geserveerd met verse friet en de echte Zaanse mayonaise.
4,50

De bewerkingsstatus van de menukaart van Jongwijs Westzaan - Restaurant & Boutique Hotel is 16.07.2025. Alle afbeeldingen zijn serveersuggesties. De meest up-to-date menukaart is te vinden in het restaurant.